Άκουσε τον Τόπο...από τον Ζαριανό , Αλέξη Αλεβιζάκη!

2021-03-01

Όταν η επιστήμη συναντάει την τέχνη και το μεράκι, το αποτέλεσμα δεν μπορεί, παρά να είναι η τελειότητα!!

Ο νεαρός Ζαριανός τοπογράφος μηχανικός, αλλά και καταξιωμένος μουσικός Αλέξης Αλεβιζάκης, κατάφερε στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής του εργασίας, να δώσει στους λάτρεις της παραδοσιακής κρητικής μουσικής ανα τον κόσμο, μία αξιοζήλευτη εργασία!

Οι χάρτες που συμπεριλαμβάνονται στην σελίδα δημιουργήθηκαν στα πλαίσια εκπόνησης της μεταπτυχιακής εργασίας με τίτλο " Χαρτογραφία & Μουσική - Η χαρτογραφική διαδικτυακή εφαρμογή: Άκουσε τον τόπο", για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Γεωπληροφορικής, του τμήματος Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Η εργασία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο έρευνας για την χρήση του ήχου σε σύγχρονους διαδραστικούς - διαδικτυακούς χάρτες και συγκεκριμένα αφορά στην δημιουργία χαρτών με μουσική, σε μια προσπάθεια σύνδεσης μουσικών μελωδιών με την γεωγραφική τους προέλευση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτησή του στο facebook:  "Κάθε τόπος αφήνει το αποτύπωμα του σε ό,τι λαμβάνει χώρα πάνω του. Κατά ένα τρόπο, ο τόπος καθορίζει τον ήχο που παράγεται σε αυτόν, πράγμα το οποίο αντανακλάται σε όλες τις ανθρώπινες εκφράσεις. Η μουσική είναι μια από της πιο ουσιαστικές εκφράσεις του ανθρώπου και βρίσκεται σε άμεση σχέση με τον τόπο στον οποίο δημιουργείται και αναπαράγεται. Από αυτή την άποψη μέσα από ένα μουσικό κομμάτι μπορούμε να "ακούσουμε τον τόπο" και να μεταφερθούμε κατά έναν τρόπο εκεί. Έτσι αποκτάει νόημα και η ύπαρξη ενός "χάρτη μουσικής". Στο πλαίσιο εκπόνησης της μεταπτυχιακής μου εργασίας για το ΔΠΜΣ της Γεωπληροφορικής της ΣΑΤΜ, υλοποίησα την χαρτογραφική εφαρμογή με τίτλο «Άκουσε τον τόπο» η οποία αποτελεί μια προσπάθεια σύνδεσης μουσικών μελωδιών με την γεωγραφική τους "υπόσταση". Η εφαρμογή συνδέει δυο τομείς που αγαπώ και στους οποίους έχω αφιερώσει πολύ χρόνο και ενέργεια, τη Μουσική και τη Χαρτογραφία. Περιλαμβάνει χάρτες οι οποίοι χωρίζονται σε δύο θεματικές κατηγορίες. Η πρώτη αφορά την ηχογραφημένη μουσική της Κρήτης τον εικοστό αιώνα, με σημείο αναφοράς την καταγωγή των μουσικών και η δεύτερη αφορά μελωδίες οι οποίες ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα αλλάζοντας ηχόχρωμα ανάλογα με τον τόπο και το χρόνο. Περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή και τη λογική με βάση την οποία δημιουργήθηκε και λειτουργεί θα βρείτε στην καρτέλα

* Τα δικαιώματα των μουσικών έργων που συμπεριλαμβάνονται στους χάρτες ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς και στις εταιρείες έκδοσης των δίσκων. Το παρόν χαρτογραφικό έργο είναι μέρος εκπαιδευτικής διαδικασίας και δεν έχει κανένα εμπορικό σκοπό.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ:

https://carto.survey.ntua.gr/theses/akouse_ton_topo/arxikh.html?fbclid=IwAR2rMQ7cIFz50zxOs7a60PF9PWCSfvrD0TZ33JkzmO7vYbdY4WMCO9Za8lspanorizanews@gmail.com
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!