Η ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

 (Η Ειρήνη Γιαννουλάκη είναι Σεφ έχοντας κερδίσει τις καλύτερες κριτικές για τις δημιουργίες της. Στην προσωπική της σελίδα στο facebook ,μπορείτε να βρείτε διάφορες πεντανόστιμες συνταγές)

ΜΑΓΓΙΡΙ
ΜΑΓΓΙΡΙ


Το Μαγγίρι είναι ένα παλαιϊνό, κρητικό, χειροποίητο ζυμαρικό. Τα βασικά συστατικά του είναι, το αλεύρι και το νερό,τα οποία υπάρχουν σε κάθε σπιτικό.Είναι εύκολο στην παρασκευή του και φτιάχνεται λίγο πριν μαγειρευτεί, όπως και όλα τα ζυμαρικά της Κρήτης. Είναι μια φαρδιά χυλόπιτα με χαρακτηριστικό το τετράγωνο σχήμα της 2×2εκ.

Το Μαγγίρι είναι από τα ποιο απολαυστικά χειροποίητα ζυμαρικά και παραπέμπει σε ένα μοναδικά γευστικό αποτέλεσμα. Στην ουσία είναι μια πηχτή σούπα ζυμαρικού που σερβίρεται με τριμμένο ανθότυρο η γραβιέρα, αλλά και σκέτο σε περιόδους νηστείας.Είναι ένα παραδοσιακό πιάτο με το οποίο μεγάλωσαν πολλές γενιές, γιατί παλαιότερα τα χρόνια της φτώχιας και της ανέχειας καταναλώνονταν από φτωχιές κυρίως οικογένειες. Ήταν μια εύκολη λύση να χορτάσουν πεινασμένα στόματα.Εκτός από περιόδους νηστείας συνήθιζαν να το μαγειρεύουν κυρίως το χειμώνα ώστε να έχουν ενέργεια όλη την ημέρα.Μαγειρεύεται με συγκεκριμένο τρόπο το μισό βραστο, το άλλο μισό τηγανιτό και στη συνέχεια ανακατεύονται μαζί στο τσικάλι όπου συνεχίζεται το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμα, έτσι υπάρχει στο φαγητό η αντίθεση του Τραγανού με το μαλακό.

Συνταγή:

Υλικά για τη ζύμη:

200 γρ. αλεύρι σταρένιο200γρ. αλεύρι σκληρό240γρ. χλιαρό νερό 20 γρ. ελαιόλαδολίγο αλάτιΓια το μαγείρεμα:2 λίτρα νερό60γρ. ελαιόλαδοαλάτιΑνθότυρο ή γραβιέρα για το σερβίρισμαΕλαιόλαδο για το τηγανι.

Διαδικασια:

Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι,το αλάτι, το λάδι και το νερό.Ζυμώνουμε σε μια σφιχτή ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα. Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε φύλλο μέτριο ούτε χοντρό ούτε πολύ λεπτό. Το τυλίγουμε στο ξυλίκι και το κόβουμε όπως είναι τυλιγμένο κατά μήκος.Στη συνέχεια κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια 2×3εκ. τα αλευρώνουμε πολύ καλά να μην κολλησουν μεταξύ τους και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε για μισή ώρα να στεγνώσουν.Έχουμε βάλει ένα τσικάλι με νερό, αλάτι και λίγο λάδι να βράσει, κοσκινιζουμε το περίσσιο αλεύρι από τη ζυμαρικό και το ρίχνουμε στο τσικάλι.Βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε το άλλο μισό να ροδίσει ελαφρά, στη συνέχεια το ρίχνουμε στο τσικάλι όπου βράζει το υπόλοιπο μαζί με λίγο λάδι από το τηγάνισμα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για δύο λεπτά ακόμα.Σερβίρουμε το φαγητό μας ιδανικά με ανθότυρο η γραβιέρα.

Φτιάξτε το και απολαύστε το, παρέα με τις αναμνήσεις σας!

ΡΕΒΥΘΙΑ ΜΕ ΑΓΡΙΟ ΣΠΑΝΑΚΙ, ΜΑΡΑΘΟ & ΑΛΕΥΡΟΛΕΜΟΝΟ
ΡΕΒΥΘΙΑ ΜΕ ΑΓΡΙΟ ΣΠΑΝΑΚΙ, ΜΑΡΑΘΟ & ΑΛΕΥΡΟΛΕΜΟΝΟ


Υλικά συνταγής:

500γρ. ρεβύθια .3/4 της φλυτζάνας ελαιόλαδο. 2 ξερά κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. 1 ματσάκι μάραθο.500γρ. άγριο σπανάκι. Χυμό από δύο λεμόνιαΔύο κοφτές κουταλιές της σούπας. αλευρι, αλάτι και πιπέρι. Νερό όσο χρειαστεί.

Διαδικασία:

Αποβραδίς μουλιάζω τα ρεβίθια, σε αρκετό κρύο νερό, με δύο κοφτές κουταλιές της σουπας αλάτι.Την επόμενη μέρα τα σουρώνω και τα ξεπλενω πολύ καλά. Εγώ δεν τους βάζω ποτέ σόδα,τα βάζω σε ένα τσικάλι με νερό και τα βράζω σε σιγανή φωτιά, αφαιρώ τον αφρό όταν δημιουργηθει και τα αφήνω να μαγειρευτούν. Σε ένα τσικάλι βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί ρίχνω τα κρεμμύδια, τα τσιγαρίζω για λίγο, ρίχνω και το μάραθο,αφήνω να τσιγαριστεί και αυτο και συνεχίζω με το άγριο σπανάκι,το οποίο δεν θέλει πολύ μαγείρεμα γιατί είναι τρυφερό.Θα προσθέσω και νερό στο φαγητό μου όσο χρειαστεί. 5-6 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, θα βάλω στο τσικάλι τα ρεβίθια,το αλάτι, το πιπέρι και θα ανακατέψω το λεμόνι με το αλεύρι και θα το ρίξω και αυτό στο τσικάλι.Θα το ανακατέψω, θα το αφήσω να πάρει μερικές βράσεις και το φαγητό μου είναι έτοιμο! Το πρώτο πιάτο είναι σκουτελικό για τη γειτόνισσα!

"Η μάνα μου πάντα μου έλεγε, όταν θες να ποχερήσεις, να είναι πάντα το πρώτο πιάτο από το τσικάλι και να το δώσεις με την καρδιά σου!"


panorizanews@gmail.com
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!